Author Topic: (UAE) How to rip when pro wizard fails?  (Read 9313 times)

Offline Anarkhya

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 131
  • Mig' or Die!
    • View Profile
(UAE) How to rip when pro wizard fails?
« on: January 21, 2010, 00:31:59 »
don't expect any answer from me... ;)
Anyone who may share tips for UAE users is welcome! also understanding why pro wizard sometimes fail should be of interest...

Offline Asle

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1 055
    • View Profile
    • Amiga Music Preservation
Re: (UAE) How to rip when pro wizard fails?
« Reply #1 on: January 21, 2010, 18:00:10 »
woaw, talk about general topic ;)
Ok, well, where to start ? I guess defining the words used would come first.
What do you mean by UAE ? (WinUAE ? running a ripper in UAE ?)
Which Prowiz are you referring to ?
Failing means a ripper didn't recognized a format it is reported to know ?

Generally speaking, a ripper rarely fails. Mostly some unknown format shows up, or some coder played with the known format to change it a little, preventing a clean mechanical rip.

As for the alternatives; your very question; it may vary. I guess that the first case which consists at using another ripper (Exotic Ripper comes to mind) comes here. Then, if this "fails" too, the Hex-editing part becomes a constant, at least to start. You must try to identify something recognizable "by hand". Calling for help at that point generally gets result :). Try EAB or here for that.

Sylvain

Offline Anarkhya

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 131
  • Mig' or Die!
    • View Profile
Re: (UAE) How to rip when pro wizard fails?
« Reply #2 on: January 23, 2010, 21:13:19 »
Ok. By uae I meant winuae or e-uae, about prowizard I was thinking of  the version included in winuae. I've started this "how to" topic because sometimes prowizard can't retrieve the tunes played during some demos and this is a bit frustrating... Anyway, thanks for the explanations asle!

Offline mld

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
    • View Profile
    • UADE
Re: (UAE) How to rip when pro wizard fails?
« Reply #3 on: January 25, 2010, 14:47:23 »
hmmh, long time ago I ripped something... Ok, I try to recall:

Asle's Prowiz is quite excellet and iirc is able to rip some more obscure modpackers than the avarage Amiga ripping program. It does have it's problem if a file is packed with some File or Diskpacker, and so on.

Don't know about the Winuae ripper. I think it's based on Prowiz/PC (can anyone enlighten me)

What helped a lot was a working UAE- Environment and running Exotic Ripper, using it to load and if possible to let it run/depack a file demo and so on.
For harder things (and I suspected some kind of modpacker)  I ran the demo(disk) in UAE, entered the debugger, made a memory dump and let Prowiz/PC do the rest.

your milage may vary
Jabber/XMPP ID on request.

Offline Crown

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 593
  • Cryptoburners^AMP
    • View Profile
    • Amiga Music Preservation
Re: (UAE) How to rip when pro wizard fails?
« Reply #4 on: January 25, 2010, 14:58:34 »
Winuae uses Prowizard coded by Asle.  :=)

Offline jegougou

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 74
  • Bass !!!
    • View Profile
    • Amiga Vibes
Re: (UAE) How to rip when pro wizard fails?
« Reply #5 on: January 25, 2010, 20:47:22 »
Quote
Winuae uses Prowizard coded by Asle.  :=)
yep  :D

the Gryzor's tool is fantastic.
* jegougou have the original version on floppy  :)

Offline Asle

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1 055
    • View Profile
    • Amiga Music Preservation
Re: (UAE) How to rip when pro wizard fails?
« Reply #6 on: January 25, 2010, 21:07:49 »
Hum, yes, well, I'm indeed responsible for the one inside WinUAE. That's the last public version, actually. I've made a few changes since then but couldn't find the spare time (nor the will) to polish a version.
Anyway.
So "can't retrieve" is not a failure, but a misfeature, instead.
Depending on how much you're familiar with ripping, the alternatives will vary. Also, there's good chance a given unsupported music/format may have already been ripped. So, either "googling" it or asking in for it the right place might help.

Sylvain